Powrot na blog

PRZEPISY DOBRZE ZROWNOWAZONE
Na tej stronie bede wypisywac wszystkie Przepisy, jakie tylko pojawia sie na blogu - ulatwi Wam to szukanie ich, pomimo, ze jest wyszukiwarka :)

Oczywiscie wiekszosc przepisow pochodzi z ksiazek Anny Ciesielskiej Filozofia zdrowia i Filozofia zycia, ale jest tez troche moich wlasnych :)



Wykaz przepisow

B
Babka czekoladowa * Babka drozdzowa swiateczna * Babka zolta * Barszcz ukrainski * Bitki wolowe z czosnkiem * Buraczki na cieplo

G
Galart (zimne nozki, studzinina) * Grochowka * Gulasz cieleco-wieprzowy z bialym winem

H
Herbata imbirowa * Herbata rozgrzewajaca "kilerka" * Herbata neutralna TLI * Herbata neutralna TLI z owocow lesnych

J
Jajecznica

K
Kakao cayenne * Kakao gotowane * Kanapka z jajkiem na miekko * Kanapka z jajkiem na twardo * Kanapka z kotletem mielonym * Kanapka z nadzieniem miesno-warzywnym * Kanapka z pasta jajeczna * Kanapka z pieczenia wieprzowa z czosnkiem * Kanapka z pieczenia wolowa * Kanapka z salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy) * Kanapka z serkiem sniadaniowym * Kanapka z wedlina * Kanapka z wszystkimi smakami * Kanapka ze smalcem * Kapusniak ze slodkiej kapusty * Kasza jeczmienna * Kawa gotowana z imbirem (cynamonem, kardamonem) * Kielbasa po wegiersku * Klopsiki * Kluski serowe * Kotlety mielone * Kotlety schabowe panierowane * Krupnik * Kulki miodowe rozgrzewajace * Kurczak pieczony w cebuli

L
Lane kluski

N
Nadzienie miesno-warzywne * Nalesniki * "Napoj zycia" Indian

P
Pasta jajeczna * Pieczen wieprzowa z czosnkiem * Pieczen wolowa * Pizza * Poranna kawa gotowana

R
Rosol wolowo-drobiowy * Ryba duszona w jarzynach

S
Salatka jarzynowa z pomidorami * Salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy) * Serek sniadaniowy * Smalec z przyprawami * Sos sliwkowy * Sznycle wolowe

Z
Zacierka * Zaprawa do mies * Ziemniaki z wody * Zupa cebulowa * Zupa cytrynowa * Zupa fasolowa * Zupa jarzynowa zlocista miksowana * Zupa neapolitanska * Zupa pieczarkowa * Zupa pieczarkowa II * Zupa pomidorowa * Zupa selerowa miksowana * Zupa sniadaniowa * Zupa z botwiny (mlode buraczki z liscmi) * Zupa z porow miksowana * Zupa z soczewicy * Zupa z zielonego groszku lub kukurydzy * Zeberka z kolendra i winem na slodko * Zurek






Kanapka z pieczenia wolowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb (grzanke) posmarowac
S - maslem, polozyc
S - plaster(ki) pieczeni wolowej
O - plaster(ki) cebuli lub pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola, polozyc
K - plasterek kiszonego ogorka albo pomidora albo malutkiego kleksika ketchupu, posypac
G - majerankiem albo estragonem albo szalwia
S - ewentualnie mozna "kleksnac" troche majonezu - jezeli w smaku K nie bylo ketchupu



Bitki wolowe z czosnkiem powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Okolo 1 kg rostbefu (mieso odkroic od kosci i zrobic z nich bulion do popijania), mieso zas pokroic w plastry grubosci 1 cm; jesli beda zbyt duze, nalezy je przekrawac na pol, lekko zbic tluczkiem.

ZALEWA:
S - kopiasta lyzeczka maki ziemniaczanej
O - 1 lyzeczka imbiru
O - 3-4 duze zabki czosnku przecisniete przez praske
SN - plaska lyzeczka wegety
SN - plaska lyzeczka soli

zalac 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszac, przelac do salaterki i kazdy kawalek miesa zanurzac. Pozostawic w niej mieso na minimum godzine.

Obrac 1 duza marchewke i zetrzec na grubej tarce
Obrac 2 duze cebule i pokroic wzdluz na polplasterki

W rondlu, w ktorym bedziemy dusic mieso, zagotowac niecaly litr wody i dodac
G - 1/2 lyzeczki tymianku

Na patelni rozgrzac
S - 6 lyzek oleju, obsmazac kawalki miesa i przekladac do
G - gotujacej sie wody
S - przelozyc starta marchewke, zamieszac i dodac
S - podsmazona na pozostalym oleju cebule oraz
O - 1/3 lyzeczki chili
O - 1 duzy lisc laurowy
O - 1 lyzeczke kolendry mielonej
SN - dosmakowac sola i dodac
K - 1 spora lyzeczke musztardy
G - 1/2 lyzeczki kurkumy

zamieszac, przykryc i dusic okolo 1 godziny (do miekkosci)

Podawac do ziemniakow z wody z jakakolwiek gotowana jarzynka sezonowa lub salatka



Zupa cytrynowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Zagotowujemy 3 l. rosolu.
W wiekszym garnku ubijamy 5 bjajek.
Ucierajac je drewniana lyzka jednoczesnie wlewamy wrzacy rosol. UWAGA: jajka nie moga sie sciac!
O - posypujemy czarnym pieprzem
SN - sola do smaku
K - dodajemy sok z 1-1,5 cytryny (do smaku)
G - kurkumy na czubku noza

Wsypujemy ugotowany wczesniej drobny, rosolowy makaron w takiej ilosci, aby zupa nie byla zbyt gesta.
Lekko gotowac, ale nie zagotowywac.



Sos sliwkowy powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - 1/2 litra powidel przelozyc do rondla z grubym dnem i podgrzewac dodajac:
K - okolo 10 lyzek octu winnego
G - 1 lyzeczke kurkumy
S - 8 lyzek zadkiego miodu, zamieszac, dodac:
O - 1 lyzeczke cynamonu
O - 1 lyzeczke imbiru
O - 1 lyzeczke gozdzikow mielonych
O - 2 lyzeczki chili
O - 4 duze zabki roztartego czosnku
SN - szczypte soli do smaku

Calosc smazyc mieszajac.

Podajemy do zeberek, zimnych mies, nalesnikow z miesem.
Przelozony do sloika i przechowywany w lodowce moze byc wykorzystywany nawet przez kilka miesiecy.



Zeberka z kolendra i winem na slodko powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - 1,5 kg pokrojonych w male kosteczki zeberek polewamy
K - 1 lyzeczka cytryny, posypujemy
G - 1/2 lyzeczki kurkumy, polewamy
S - 3 lyzkami plynnego miodu, posypujemy
O - 3 lyzeczkami kolendry mielonej
O - 1 lyzeczka imbiru
O - 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
SN - 1 lyzeczka soli

mieszamy i zostawiamy na kilka godzin

Rozgrzewamy na patelni 2 lyzki oleju, kazdy kawalek obtaczamy w mace pszennej i obsmazamy, nastepnie przekladamy do rondla. Obsmazone kawalki zalewamy 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina.

Patelnie myjemy i wlewamy 3 lyzki swiezego oleju i obsmazamy 3 duze cebule pokrojone w polplasterki. Przekladamy zeszklona cebule na zeberka. Posypujemy jeszcze jedna lyzeczka kolendry mielonej, pieprzem czarnym, ewentualnie sola i mieszamy.

Przykrywamy i dusimy okolo 2 godziny na slabym ogniu w piekarniku.

Smakuja z sosem sliwkowym, swiezymi bulkami lub pyzami (kluchami) na parze.

W identyczny sposob mozna przyrzadzic mieso wieprzowe od szynki pokrojone w kostke.



Kanapka ze smalcem powrot do wykazu przepisow

Chleb graham lub razowy (grzanke) posmarowac smalcem, oblozyc cebula lub czosnkiem lub szczypiorem lub szczypiorkiem lub porem, albo wszystkim razem :) i posolic



Sznycle wolowe powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 1 kg mlodej wolowiny bez kosci zmielic, dodac:
S - 2 srednie, drobno pokrojone cebule zeszklone na 1 lyzce masla, zamieszac, dodac:
O - 1 plaska lyzeczke pieprzu czarnego
O - 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
SN - 1 plaska lyzeczke wegety
SN - sol do smaku
K - 2 namoczone, odcisniete z wody bulki
G - szczypte tymianku

Calosc wymieszac, mase ponownie zmielic. Formowac sznycle i smazyc na oleju.
Podawac z ziemniakami z wody i marchewka duszona oraz z jablkami posypanymi kardamonem i zapiekanymi w piekarniku



Smalec z przyprawami powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - drobno pokrojona slonine (1 kg) wytapiac na slabym ogniu, gdy skwarki beda chrupiace i koloru slomkowego, dodawac:
K - 2 plaskie lyzki bazylii
G - 1 lyzke tymianku
G - 2 lyzki majeranku
G - 1/4 lyzeczki kurkumy
S - 1/2 lyzeczki kminku
O - 2 lyzeczki imbiru
O - 1 lyzeczke pieprzu cayenne
O - 1 lyzeczke pieprzu czarnego

Studzic mieszajac, przelac do sloikow, gdy przyprawy nie beda opadaly na dno i razem ze skwarkami beda stanowily zawiesine.



Kakao cayenne powrot do wykazu przepisow

Do szklanki gotujacej wody wsypac 1-2 lyzeczek kakao, szczypte pieprzu cayenne, gotowac 2-3 minuty. Pic oslodzone miodem



Kakao gotowane powrot do wykazu przepisow

Na szklanke wrzatku dodac 1-2 lyzeczki kakao
Gotowac 2 minuty
Mozna pic zabielone mlekiem i slodzone miodem



Zurek powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2-3 l wrzatku dodac
G - szczypte tymianku
G - okolo 200 g wedzonego boczku (niekoniecznie)
S - wolowine z koscia

gotowac okolo 1 godz, potem dodac:

S - 4 cale marchewki
S - 1 cala pietruszke
O - 2 duze cebule w calosci
O - 3 przecisniete przez praske zabki czosnku
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - pieprze (bialy, czarny)
SN - 1 lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac okolo 1 godz, wyjac jarzyny i mieso

K - wlac zurek (ilosc zalezy od upodoban, ale zupa nie powinna byc zbyt kwasna), dodac
G - wrzatku, jesli trzeba uzupelnic ilosc zupy
G - okolo 1 lyzeczki majeranku
S - 1/2 lyzeczki kminku
S - 1/2 szklanki slodkiej smietany (wg uznania), dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

Podajemy z ziemniakami, jajkiem na twardo, pokrojona kielbasa (ugotowana oddzielnie), pokrojonym boczkiem z zupy.
Jarzyny uzywamy do salatki jarzynowej.



Kanapka z salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy) powrot do wykazu przepisow

Chleb graham lub razowy (grzanke) posmarowac maslem i salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy)



Galart (zimne nozki, studzinina) powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Do galartu uzywamy golonke przednia, stopke i 1/2 giczy cielecej. Mozna dodac rowniez palke indycza, ale to zamiennie z golonka. Porcja bedzie spora, wystarczy dobrego jedzonka na pare dni dla 4 osob.

SN - do garnka wlewamy 3,5 litra zimnej wody
SN - wkladamy stopke i
SN - golonke
SN - sypiemy po lyzeczce wegety oraz
SN - soli i zaczynamy gotowac. Dodajemy:

K - 1 lyzeczke bazylii
G - 1 lyzeczke tymianku
G - 1/2 lyzeczki kurkumy
S - 1 lyzeczke kminku mielonego
S - wkladamy gicz cieleca
S - 5 ziarenek jalowca
O - 1 kopiasta lyzeczke imbiru
O - 6 ziaren ziela angielskiego
O - 1 duzy lisc laurowy
O - 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne

Przykrywamy i gotujemy okolo 3 godzin do momentu, kiedy skora golonki zmieknie, a mieso delikatnie odchodzi od kosci.
Nozem rozcinamy mieso na kosci, aby gotowaly sie rowniez chrzestne czesci wewnetrzne.
Gotujemy jeszcze okolo 15 minut, po czym dodajemy

O - 1 duza cebule
O - 5 zabkow czosnku przecietych wzdluz
O - 1/4 selera
SN - odrobine solimy do smaku, dodajemy
K - 2 lyzki octu winnego lub 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
G - 1/2 lyzeczki majeranku
S - 2 duze marchewki przekrojone wzdluz
S - 2 pietruszki

Gotujemy jarzyny do miekkosci (okolo 0,5 godziny), po czym je wyjmujemy. Sprawdzamy miekkosc przede wszystkim stopek - kosci powinny swobodnie wychodzic z tkanki lacznej. Jesli pozostalo zbyt wiele rosolu, wzmacniamy gaz i gotujemy bez przykrywki.
Nastepnie wyjmujemy mieso - rosolu powinno byc minimum 2 litry.

1 paczke zelatyny zalewamy paroma lyzkami zimnej wody, odstawiamy na pol godziny, nastepnie wkladamy do rosolu, rozpuszczamy i zagotowujemy, jednoczesnie dosmakowujac pieprzem.
W miedzyczasie przestudzone mieso oczyszczamy z kosci i dobrze schladzamy, aby sie lepiej kroilo. Schladzamy rowniez jarzyny. Po ostudzeniu mieso (rowniez skore) i jarzyny kroimy w dowolna kostke, przekladamy do salaterek, zalewamy rosolem, mieszamy i po ostudzeniu wkladamy do lodowki.

Nastepnego dnia zdejmujemy warstwe tluszczu.

Jest to pyszne danie na jesienno-zimowe wieczory, oczywiscie wyjete wczesniej z lodowki i doprowadzone do temperatury pokojowej, pokrojone w grube plastry, polozone na chleb i posmarowane majonezem.



Babka drozdzowa swiateczna powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 10 zoltek utrzec w misce z 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puch, dodac:
O - 1 lyzeczke imbiru
O - otarta skorke z polowy cytryny
SN - szczypte soli

calosc wymieszac, dodac:
K - 500 g maki pszennej tortowej oraz zaczyn drozdzowy (100g drozdzy rozetrzec z 1 lyzeczka cukru i 1/2 szklanki cieplego mleka oraz 1 lyzeczka maki - odstawic w cieple miejsce az ruszy)

wyrabiac rekami na gladkie ciasto, potem:
G - zamknieta torebeczke szafranu rozwalkowac walkiem na scierce (dzieki temu preciki szafranu zyskuja postac pylu), nastepnie rozpuscic go w lyzce goracego mleka i to dodac do ciasta oraz
S - 1/2 szklanki cieplego mleka

wyrabiac i dodac:
S - 1/4 szklanki roztopionego masla

Nastepnie dokladnie wyrobic na gladkie, sprezyste ciasto, posypac je maka, przykryc sciereczka i pozostawic w cieple do wyrosniecia.
Gdy podwoi objetosc, przelozyc w dwie foremki lub jedna bardzo duza (foremki wysmarowac maslem i posypac tarta bulka) do polowy wysokosci.
Ciasto powinno ponownie wyrosnac i wypelnic foremki.
Jak wyrosnie - piec w temperaturze 160-170 stopni C okolo 1 godziny na bardzo rumiany kolor.
Wylaczyc gaz i trzymac jeszcze jakis czas w piekarniku. Wylozyc z foremki, gdy jest jeszcze cieple. Schlodzone polukrowac lub posypac cukrem pudrem.



Kanapka z pasta jajeczna powrot do wykazu przepisow

Chleb graham lub razowy (grzanke) posmarowac maslem i pasta jajeczna



Babka zolta powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 6 calych jajek ubic na parze lub plytce na palniku z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym, schlodzic i dodawac delikatnie mieszajac drewniana lyzka:
O - 1 lyzeczke imbiru
O - 2 lyzki spirytusu
SN - szczypte soli
K - 6 lyzek maki tortowej wymieszanej z plaska lyzeczka proszku do pieczenia
G - 1/3 lyzeczki kurkumy
S - 6 lyzek oleju slonecznikowego
S - 2 szklanki maki ziemniaczanej

dokladnie wymieszac i dodac:
S - kostke roztopionego goracego masla

delikatnie i dokladnie wymieszac
przelac do duzej foremki na babke wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka
piec okolo 1 godz. w temperaturze 170 stopni C

Po ostudzeniu mozna polac polewa czekoladowa i posypac pokrojonymi orzechami wloskimi



Babka czekoladowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 5 calych jajek ubic z 1,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodawac mieszajac drewniana lyzka:
O - 1 lyzeczke imbiru
SN - szczypte soli
K - 1 szklanke maki tortowej wymieszanej z plaska lyzeczka proszku do pieczenia
G - 1,5 lyzki kakao
S - 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
S - kostke roztopionego goracego masla

dokladnie wyrobic
przelac do foremki wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka
piec okolo 70 minut w temperaturze 170 stopni C

Po ostudzeniu polac polewa czekoladowa i posypac pokrojonymi orzechami wloskimi



Pasta jajeczna powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - do 5 jajek ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych dodac mieszajac:
O - 2 drobno pokrojone cebule
O - pieprze (ziolowy, bialy i czarny) do smaku
O - 1 lyzke musztardy
SN - sol do smaku
K - wiekszy kiszony ogorek starty na drobnej tarce
G - szczypte kurkumy
S - 1-2 lyzek majonezu

wymieszac, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

Pasta powinna byc pikantna w smaku



Kotlety schabowe panierowane powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - kotlety schabowe bez kosci rozbic lekko tluczkiem

przygotowac ZAPRAWE DO MIES (patrz przepisownia) i zanurzyc w niej mieso, pozostawic na okolo 20 minut

S - roztrzepac jajko ze
O - szczypta pieprzu cayenne

O - kotlety lekko popieprzyc
SN - posolic
K - skropic paroma kroplami cytryny
G - posypac szczypta kurkumy

panierowac w jajku i bulce lub w mace (maka-jajko-maka)

smazyc w oleju na srednim ogniu po okolo 10 minut z kazdej strony



Schab z bekonem i pieczarkami powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

300 g schabu pokrojonego w slupki o grubosci 1 cm zalac ZAPRAWA DO MIES (patrz przepisy) i odstawic na 30 minut.

S - na rozgrzanym oleju (5 lyzek) zeszklic 2 pokrojone cebule wraz z 4 zabkami czosnku i przelozyc bez tluszczu do rondla
O - dodac 1/4 lyzeczki imbiru
O - pieprzu cayenne na czubku noza
O - pieprzu czarnego
SN - na rozgrzanym tluszczu po cebuli obsmazyc schab, przelozyc do rondla, zamieszac, dodac
SN - soli do smaku, dodac
K - szczypte bazylii
G - 1/2 szklanki wrzacej wody
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy

zamieszac i dusic pod przykryciem okolo 15 minut

S - dodac 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki i zamieszac
O - dosmakowac pieprzem
SN - dodac 200 g bekonu pokrojonego w slupki o grubosci 0,5 cm

dusic 15-20 minut i ewentualnie dosmakowac sola

K - dodac okolo szklanki soku pomidorowego (potrawa nie moze byc zbyt kwasna), dodac
G - szczypte tymianku
S - 1/2 lyzeczki kminku

zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

Podawac do makaronu, ryzu, ziemniakow i bialego pieczywa



Jajecznica powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - na rozgrzana na patelni 1 lyzke oleju wrzucic
O - pokrojona drobno cebule albo szczypiorek albo por, przyprawic
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
O - szczypta imbiru
SN - sola (do smaku)
K - 1/2 lyzeczki suszonych pomidorow z bazylia i czosnkiem (to taka przyprawa Kamis) lub kleksem ketchupu, lub 1/3 lyzeczki przecieru pomidorowego
K - szczypta bazylii (jezeli nie byla uzyta przyprawa Kamis)
G - szczypta majeranku albo estragonu albo szalwii, wrzucic
S - 4 jajka

"pociachac", slabo lub mocno sciac (jak kto woli) i zjesc z kanapka posmarowana maslem lub z kanapka z wszyskimi smakami



Kanapka z wszystkimi smakami powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb (grzanke) posmarowac
S - maslem, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola, polozyc
K - bazylia
G - majerankiem albo estragonem albo szalwia



Kanapka z nadzieniem miesno-warzywnym powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb (grzanke) posmarowac
S - maslem
S - gruba warstwa nadzienia miesno-warzywnego, potem polozyc
O - plaster(ki) cebuli lub pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola, polozyc
K - plasterek kiszonego ogorka albo pomidora albo kliknac malutkiego kleksika ketchupu, posypac
G - majerankiem albo estragonem albo szalwia
S - ewentualnie mozna "kleksnac" troche majonezu - jezeli w smaku K nie bylo ketchupu



Pizza powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Przyrzadzic ciasto:
K - 400 g maki pszennej
G - 1/4 lyzeczki kurkumy
S - 7 lyzek oleju
O - 1/2 lyzeczki imbiru
SN - szczypte soli
K - 50 g drozdzy rozpuszczonych w 2 lyzkach letniej wody

Dolewajac letniej wody wyrobic ciasto jak na pierogi, rozwalkowac i przelozyc na blache posmarowana tluszczem, pozostawic przykryte w cieple do wyrosniecia przez okolo 30 minut, nastepnie posmarowac olejem i ukladac na nim:

K - plastry z 4 dojrzalych, sparzonych, obranych pomidorow
G - posypac delikatnie tymiankiem
S - rozlozyc 500 g pokrojonych w plastry, podsmazonych, doprawionych pieprzem i sola pieczarek
S - 3 duze pokrojone w polplastry i zeszklone cebule
O - posypac imbirem
O - pieprzem czarnym
O - pieprzem cayenne
O - oregano
SN - posolic
SN - polozyc 300 g pokrojonej i podsmazonej wedliny (parowka, szynka lub bekon)
K - posypac startym ostrym zoltym serem (200 g)
K - posypac bazylia
G - i majerankiem

Piec w srednio nagrzanym piekarniku (okolo 170 stopni C) przez okolo 1 godz.



Zupa selerowa miksowana powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - 2 srednie pokrojone marchewki
S - 1/2 kg pokrojonych ziemniakow
O - duzy pokrojony seler
O - pokrojona cebule
O - 2 posiekane zabki czosnku
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - pieprz cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac do miekkosci, okolo 1 godz, zmiksowac, potem dodac:

K - szczypte bazylii
K - 1/2 lyzeczki soku z cytryny
K - lub 2 lyzki siekanej zielonej pietruszki
G - uzupelnic zupe wrzatkiem (jesli trzeba), dodac:
G - szczypte majeranku
S - lyzke masla
S - szczypte kminku, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

Podawac z grzankami lub bez



Zupa jarzynowa zlocista miksowana powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do wrzatku (okolo 2-3 l) dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - 7 srednich pokrojonych marchewek
S - 4 duze pokrojone ziemniaki
S - pokrojona pietruszke
O - 3 pokrojone cebule
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - pieprz cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac do miekkosci, zmiksowy, potem dodac:

K - peczek siekanej pietruszki lub innej zieleniny
K - lyzeczke soku z cytryny
G - uzupelnic zupe wrzatkiem

Zupe mozna podawac czysta lub z grzankami



Zupa z porow miksowana powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - szczypte kminku
S - 0,8 do 1 kg pokrojonych ziemniakow
O - okolo 600 g pokrojonych porow (mozna je poddusic na masle, wtedy zupa jest smaczniejsza)
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac do miekkosci, zmiksowac, potem dodac:

K - szczypte bazylii lub zielona, siekana pietruszke lub lyzeczke soku z cytryny
G - uzupelnic wrzatkiem do potrzebnej ilosci, dodac:
S - lyzke masla, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

Zupe podawac czysta lub z grzankami



Zupa z zielonego groszku lub kukurydzy powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - kosc wolowa lub cieleca

gotowac okolo 1,5 godz, a potem dodac:

S - 3 pokrojone marchewki
S - 4 pokrojone ziemniaki
S - pokrojona pietruszke
O - maly kawalek posiekanego selera
O - 2 posiekane cebule
O - 2 posiekane zabki czosnku
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac okolo 30 min, potem dodac:

K - garsc siekanej zielonej pietruszki lub innej zieleniny
G - uzupelnic ilosc zupy wrzaca woda, dodac:
G - szczypte majeranku
S - puszke groszku lub kukurydzy wraz z zalewa
S - zagescic maka kukurydziana (okolo 2 lyzki) rozmieszana w zimnej wodzie, dodac:
S - lyzke masla
S - szczypte kminku, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola



Zupa pieczarkowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G - szczypte kurkumy
G - szczypte tymianku
S - wolowine lub cielecine z koscia

gotowac okolo 1 godz., potem dodac:

S - 3 cale marchewki
S - pietruszke

gotowac do miekkosci
wyjac mieso i jarzyny (mozna je zuzyc do salatki), dodac:

S - 600 g pokrojonych pieczarek
O - 4 pokrojone drobno cebule
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac okolo 45 min, potem zmiksowac i dodac:

K - szczypte bazylii
K - 1/2 lyzeczki soku z cytryny
K - garsc zielonej pietruszki
G - uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
G - szczypte majeranku

mozna podprawic
S - 1/2 szklanki smietany, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

Podawac z makaronem lub lanymi kluskami



Zupa z botwiny (mlode buraczki z liscmi) powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - kosc wolowa

gotowac okolo 1 godz, potem dodac:

S - 3 pokrojone marchewki
S - pokrojona pietruszke
O - 2 pokrojone cebule
O - 3 posiekane zabki czosnku
O - 1/2 lyzeczke imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku
K - garsc posiekanej zielonej pietruszki i koperku
K - okolo 0,5 kg pokrojonej botwinki

gotowac okolo 40 min

K - podprawic maka pszenna (1-2 lyzki) rozmieszana w zimnej wodzie
K - dosmakowac cytryna (1-2 lyzeczki)
G - uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
G - szczypte majeranku (moze byc swiezy)
S - lyzke masla

Do zupy podaje sie ziemniaki smazone z kminkiem



Zacierka powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 2 l wrzacej wody dodac:
G - szczypte kurkumy
G - szczypte tymianku
S - okolo 600 g pokrojonych ziemniakow dobrze rozgotowujacych sie
S - szczypte kminku
O - 3 drobno pokrojone cebule
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

Gotowac do miekkosci, a potem dodac:

K - szczypte bazylii
K - zacierki

Gotowac 0,5 godz, potem dodac:

G - szczypte majeranku
S - lyzke masla, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

ZACIERKI:
do miski wsypac 4-5 lyzek maki pszennej, wlewac zimna wode i zagniatac reka jak najtwardsze ciasto, skubac zacierki i obtaczac je w mace, aby sie zaokraglily



Salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy) powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - rybe z puszki wraz z zalewa rozdrobnic widelcem, dodac mieszajac:
K - pare kropli soku z cytryny
G - szczypte kurkumy
S - 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone
S - 1 lyzke majonezu
O - 1 duza drobno pokrojona cebule
O - pieprze (bialy i czarny) do smaku
O - 1 lyzeczke musztardy
SN - sol do smaku, wymieszac

Salatka powinna byc dobrze przyprawiona



Kanapka z pieczenia wieprzowa z czosnkiem powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb (grzanke) posmarowac
S - maslem, polozyc
S - plaster(ki) pieczeni wieprzowej z czosnkiem
O - plaster(ki) cebuli lub pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola, polozyc
K - plasterek kiszonego ogorka albo pomidora albo malutkiego kleksika ketchupu, posypac
G - majerankiem albo estragonem albo szalwia
S - ewentualnie mozna "kleksnac" troche majonezu - jezeli w smaku K nie bylo ketchupu



Pieczen wieprzowa z czosnkiem powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - 1,5 kg miesa od szynki z tluszczem rozcinamy tak, aby tworzylo dosc plaski kawalek i rozbijamy bardzo dokladnie tluczkiem
SN - posolic
SN - posypac 1/2 lyzeczki wegety
K - pokropic 1 lyzeczka cytryny
G - posypac 1/2 lyzeczki kurkumy
S - posypac 1 lyzeczka kminku mielonego

mieso mocno nacieramy ww. przyprawami, potem

O - wcieramy 5 duzych przecisnietych przez praske zabkow czosnku
O - 1/3 lyzeczki pieprzu czarnego
O - 1/3 lyzeczki pieprzu cayenne

Mieso odstawiamy w chlodne miejsce na kilka godzin

Nastepnie szybko obsmazamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju i przekladamy do rondla, posypujac po wierzchu calym kminkiem. Przykrywamy i wkladamy do srednio nagrzanego piekarnika na co najmniej 2 godziny.

Jest to wspaniale mieso do chleba zamiast wedlin, ale nadaje sie rowniez jako danie obiadowe



Ryba duszona w jarzynach powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

(dotyczy wszystkich ryb z karpiem wlacznie)

SN - okolo 1/2 kg ryby, kazdy kawalek:
K - pokropic sokiem z cytryny
G - posypac kurkuma
G - i odrobina tymianku
S - pokropic olejem
O - posypac imbirem
O - pieprzem czarnym
O - pieprzem cayenne
SN - posolic do smaku, odstawic na 1 godz.

nastepnie podsmazyc na rozgrzanym oleju (6 lyzek) przez 2-3 min i przekladac bez tluszczu do rondla, dodac:

S - duza marchewke pokrojona w polplasterki
S - 2 cebule pokrojone w polplasterki
O - maly kawalek pokrojonej drobno kapusty
O - dosmakowac 1/2 lyzeczka imbiru
O - pieprzami (bialy, czarny, cayenne)
SN - dodac 1/2 szklanki zimnej wody
SN - 1/2 lyzeczki wegety
SN - soli do smaku

zamieszac i dusic okolo 10-15 min

K - dodac soku pomidorowego do smaku (okolo 1/2 szklanki)
K - szczypte bazylii
G - szczypte kurkumy
G - szczypte tymianku

dusic jeszcze okolo 5-10 min

W razie potrzeby zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie.
Potrawa powinna byc pikantna.
Podawac do ziemniakow z wody lub pieczywa.



Kapusniak ze slodkiej kapusty powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - kosc wolowa lub inna
S - 1/2 lyzeczki kminku

gotowac okolo 1,5 godz, a potem dodac:

S - 2 marchewki pokrojone w plasterki
S - pokrojona w plasterki pietruszke
S - 4-5 srednich pokrojonych w kostke ziemniakow
O - 2 pokrojone cebule
O - rozgnieciony zabek czosnku
O - 1/4 sredniej glowki bialej, drobno pokrojonej kapusty
O - lisc laurowy
O - 3-4 ziarna ziela angielskiego
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
Sn - sol do smaku
K - szczypte bazylii

gotowac do miekkosci

K - zaprawic maka pszenna rozmieszana w zimnej wodzie
K - dosmakowac cytryna (zupa powinna byc lagodna)

jesli potrzeba dodac:
G - majeranku
S - kminku
O - pieprzu
Sn - soli



Zupa neapolitanska powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - do okolo 2 l wrzacego rosolu dodac:
K - garsc drobno pokrojonego zielonego kopru
G - szczypte tymianku
S - ugotowany makaron
S - 1/2 szklanki slodkiej smietany, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola

zagotowac



Grochowka powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - do 2-3 l zimnej wody dodac:
K - kawalek kurczaka
K - szczypte bazylii

zagotowac, dodac:

G - szczypte tymianku
G - 1/3 lyzeczki kurkumy
S - 1/2 kg luskanego grochu

gotowac okolo 1 godz, potem dodac:

S - 2 drobno pokrojone marchewki
S - pokrojona pietruszke
S - 2-3 pokrojone ziemniaki
O - 2 pokrojone cebule
O - 2 rozgniecione zabki czosnku
O - kawalek rozdrobnionego selera lub garsc drobno pokrojonej kapusty
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac do miekkosci, a potem dodac:

K - garsc siekanej zieleniny lub lyzke soku z cytryny lub 2-3 lyzki soku z kiszonych ogorkow
G - szczypte majeranku
G - wrzaca wode do uzupelnienia ilosci zupy
S - lyzeczke masla, dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola



Zupa cebulowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 2-3 l wrzacej wody lub wywaru z warzywdodac:
G - szczypte kurkumy
S - 600-700 g pokrojonej cebuli podduszonej na sporej lyzce masla
O - 1/2 lyzeczki imbiru
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku

gotowac okolo 0,5 godz (do miekkosci), potem zmiksowac i dodac:

K - szczypte bazylii
K - 1-2 lyzeczki soku z cytryny lub kieliszek bialego wytrawnego wina
G - wrzatek do uzupelnienia ilosci zupy
G - szczypte majeranku
S - szczypte kminku, dosmakowac
O - pieprzem bialym i czarnym
SN - sola

Podawac z grzankami lub czysta



Zupa fasolowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

fasole namoczyc poprzedniego dnia wieczorem, wode odlac

G - do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G - szczypte tymianku
G - 1/3 lyzeczki kurkumy
S - wolowine lub cielecine z koscia
S - 1/2 lyzeczki kminku

gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:

S - 3 drobno pokrojone marchewki
S - drobno pokrojona pietruszke
S - 5-6 pokrojonych ziemniakow
O - 3 pokrojone cebule
O - 3 rozgniecione zabki czosnku
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - 1/2 lyzeczki czabru O - na czubku noza pieprzu cayenne
SN - namoczona fasole SN - 1/2 lyzeczki wegety
SN - sol do smaku
K - szczypte bazylii
K - garsc pietruszki lub innej zieleniny
G - majeranku do smaku

gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:

G - wyjac mieso, uzupelnic wrzatkiem, dodac
S - lyzeczke masla
O - dosmakowac pieprzem bialym i czarnym
SN - sola

Zamiast ziemniakow mozna na koncu, po (G) - wrzacej wodzie dodac (S) - lazanki domowe lub (S) - zacierki lub (S) - dowolny makaron



Barszcz ukrainski powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - wolowine lub cielecine z koscia (wg uznania) lub lyzeczke masla
S - szczypte kminku

gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:

S - drobno pokrojona marchew
S - drobno pokrojona pietruszke
S - 2-3 drobno pokrojone srednie buraki
S - 1/2 kg pokrojonych ziemniakow
O - 2 drobno pokrojone cebule
O - 3 zgniecione zabki czosnku
O - cwiartke malej drobno pokrojonej kapusty bialej lub wloskiej
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - na czubku noza pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety
SN - sol do smaku
SN - tylko wiosna lub latem - filizanke namoczonej fasoli
K - szczypte bazylii (latem rowniez zielone czesci roslin)

gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:

K - podprawic woda z maka pszenna (2 lyzki)
K - dosmakowac sokiem z cytryny
G - szczypta majeranku
G - wyjac kosc, uzupelnic wrzatkiem, dodac
S - lyzeczke masla
O - pieprz (do smaku)
SN - sol (do smaku)



Buraczki na cieplo powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

1 kg ugotowanych buraczkow zetrzec na bardzo drobnej tarce

S - w rondlu rozgrzac 2 lyzki oleju z lyzeczka masla i dodajac 2 lyzki pszennej maki zrobic jasna zasmazke
S - dodac starte buraki, podsmazyc stale mieszajac, dosmakowac
S - miodem (ok. lyzeczki)
O - szczypta imbiru
O - szczypta pieprzu bialego
SN - sola do smaku
K - sokiem z cytrynu do smaku (ok 1-2 lyzki)

podsmazac mieszajac na slabym ogniu okolo 10-15 minut



Kasza jeczmienna powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 1 litra wrzatku dodac 1/2 lyzeczki kurkumy
S - 1 lyzke masla
O - 2 szklanki kaszy jeczmiennej
O - posypujemy imbirem
SN - dosalamy do smaku

Calosc zagotowac, wlozyc do minimalnie nagrzanego piekarnika lub pod pierzyne.

Gdy kasza jest gruba (peczak), wody musi byc wiecej niz dwie trzecie czesci i trzymamy ja w slabo nagrzanym piekarniku nieco dluzej niz kasze drobna



Pieczen wolowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 1,5 kg mlodej wolowiny stluc tluczkiem, natrzec lyzka oliwy
O - 1/3 lyzeczki imbiru
O- czarnym pieprzem
O - posypac ostra papryka
SN - natrzec lyzeczka soli
SN - i lyzeczka sosu sojowego lub 1/2 lyzeczki wegety
K - natrzec lyzka soku cytrunowego
K - szczypta bazylii
G - lyzeczka tymianku i odstawic na 1-2 godz

w odkrytym rondlu wlozyc do maksymalnie nagrzanego piekarnika na 20 min

O - wrzucic do miesa lisc laurowy
O - 5 ziaren ziela angielskiego
SN - wlac 1/4 szklanki zimnej wody, rondel przykryc

w temperaturze 130 stopni C piec przez 2 godz, po 1 godz. sprawdzic, czy nie trzeba dolac wody
miekkie mieso wyjac z rondla i pokroic w plastry (trzymamy w cieple)

SN - do rondla wlac 1/2 l. zimnej wody, zagotowac i dosmakowac
SN - sola i
SN - wegeta
K - dodac szczypte bazylii i
K - 1-2 lyzeczki soku z cytryny
G - szczypte tymianku i
G - szczypte kurkumy
S - lyzeczke miodu
S - lyzeczke masla
i zagescic lyzka maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie
O - dosmakowac pieprzem

Podawac z ziemniakami, salatka z buraczkow i brukselka lub kluskami slaskimi, kalafiorem albo brokulami



Kluski serowe powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

K - 1/2 kg tlustego twarogu rozetrzec widelcem w salaterce i dodawac:
K - 3-4 lyzki maki pszennej
G - 1/3 lyzeczki kurkumy
S - 3 zoltka
O - 1/2 lyzeczki imbiru
SN - szczypte soli

wymieszac wszystko dokladnie lyzka, dodac:

K - odrobine maki pszennej
G - odrobine kurkumy
S - piane z bialek

dokladnie wymieszac i klasc lyzka na osolony wrzatek, gotowac 2-3 minuty

Podawac polane maslem, roztopionym miodem i posypane cynamonem



Krupnik powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 2-3 l. wrzacej wody dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - 1/2 lyzeczki kminku
O - mieso indyka z koscia (skrzydlo, udko, itp.)
O - kasze jeczmienna (5-6 lyzek)
O - lisc laurowy
O - ziele angielskie (4 ziarna)
O - 1/2 lyzeczki imbiru

gotowac okolo 1,5 godziny, a potem dodac:

O - 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory
O - 1/4 glowki kapusty wloskiej drobno posiekanej
O - latem: pokrojona kalarepe
SN - lyzeczke wegety
SN - soli do smaku
K - szczypte bazylii
K - garsc zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
G - szczypte majeranku
G - wrzaca wode do uzupelnienia ilosci zupy
S - 3-4 drobno pokrojone marchewki
S - duza pokrojona pietruszke
S - 2-3 pokrojone ziemniaki

gotowac okolo 1/2 godziny (do miekkosci jarzyn), dosmakowac:

O - pieprzem
SN - sola
K - zielona pietruszka



"Napoj zycia" Indian powrot do wykazu przepisow

Do 1 szklanki gotujacej sie wody wsypac 1 lyzeczke kakao, 1/2 laski wanilii oraz 1 do 4 lyzeczek pieprzu cayenne, gotowac przez 3 minuty.

Zapobiega grypie i kazdemu przeziebieniu.



Herbata neutralna TLI z owocow lesnych powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

SN - do 1,5 l zimnej wody dodac:
K - torebke herbaty z owocow lesnych (zawartosc torebki wsypac do wody) i zagotowac, dodac:
G - 1/2 lyzeczki tymianku
S - 1/2 lyzeczki lukrecji
S - 1/2 lyzeczki anyzu
O - imbiru na czubku noza

gotowac 2-3 min



Herbata rozgrzewajaca "kilerka" powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 1,5 szklanki wrzacej wody dodac:
G - kopiasta lyzeczke tymianku
S - 2 lyzeczki lukrecji
O - 1/2 lyzeczki imbiru
gotowac 5 - 10 minut na slabym ogniu

Pic zawsze swieza na 30 minut przed lub godzine po posilku.

Herbata ta jest silnie rozgrzewajaca pomocna przy bolach zoladka, wzdeciach, mdlosciach i przeziebieniu. Nie nalezy jej pic w czasie przyjmowania antybiotykow lub lekow hormonalnych, a takze przy goracu w organizmie (ogniu)



Herbata imbirowa powrot do wykazu przepisow

Do 1 szklanki gotujacej wody wsypac 1 lyzeczke imbiru, gotowac 3 minuty, pic wolno, malymi lykami.

Pomaga przy zastoju watroby wywolanym stresem, przejedzeniem lub przemarznieciem.



Kawa gotowana z imbirem (cynamonem, kardamonem) powrot do wykazu przepisow

Do szklanki gotujacej wody wsypac 1 lyzeczke kawy naturalnej, 1/4 lyzeczki imbiru (cynamonu, kardamonu), pic poslodzona miodem.

Pomaga przy oslabieniu, przemarznieciu i przejedzeniu slodyczami.



Kulki miodowe rozgrzewajace powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

600 g miodu (najlepiej rzepakowego) roztopic w rondelku na malym ogniu,

paczke (500 g) platkow owsianych gorskich wysypac na blache i wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika (180 - 200 stopni C), suszyc (okolo 15 - 20 mimut) czesto mieszajac, tak, by staly sie chrupkie, ale nie przypalily sie

do rondla 2-litrowego wsypac:
G - 8-9 lyzeczek ciemnego kakao, dodac stale mieszajac:
S - roztopiony miod
S - 1/3 lyzeczki cynamonu
O - 1/4 lyzeczki imbiru

gotowac 1 - 2 min, zdjac z ognia i wsypac

O - wyprazone platki

mieszac tak dlugo, az caly miod osiadzie na nich, po czym przelozyc mase na 2 plytkie talerze. Po ostygnieciu - jeszcze letnia mase formujemy w kulki o srednicy okolo 2 cm.

Kulki sa lagodne dla zoladka i jelit i w pelni zastepuja slodycze zarowno dzieciom, jak i doroslym.



Kanapka z jajkiem na twardo powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb graham (grzanke) posmarowac
S - maslem, polozyc
S - plastry jajka na twardo
O - szczypiorek (w duzej ilosci) lub plasterki pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola
K - bazylia
G - estragonem lub szalwia
S - ewentualnie mozna "kleksnac" troche majonezu - jezeli w smaku K nie bylo ketchupu



Kanapka z kotletem mielonym powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb (grzanke) posmarowac
S - maslem, polozyc
S - plaster(ki) kotleta mielonego
O - plaster(ki) cebuli lub pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola, polozyc
K - plasterek kiszonego ogorka albo pomidora albo malutkiego kleksika ketchupu, posypac
G - majerankiem albo estragonem albo szalwia
S - ewentualnie mozna "kleksnac" troche majonezu - jezeli w smaku K nie bylo ketchupu



Kanapka z jajkiem na miekko powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb graham (grzanke) posmarowac
S - maslem, polozyc
O - szczypiorek (w duzej ilosci) lub plasterki pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru)
SN - sola
K - bazylia
G - estragonem lub szalwia
Zjadajac przegryzac
S - jajkiem na miekko (juz bez dodatkow)



Kanapka z wedlina powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - chleb graham (grzanke) posmarowac
S - maslem, polozyc
O - plaster(ki) cebuli lub pora, posypac
O - pieprzami (czarnym, bialym, zielonym, rozowym, ziolowym - do wyboru), polozyc
SN - plaster wedliny (np. szynka)
K - plasterek kiszonego ogorka albo pomidora albo malutkiego kleksika ketchupu, posypac
G - majerankiem lub estragonem lub szalwia
S - ewentualnie mozna "kleksnac" troche majonezu - jezeli w smaku K nie bylo ketchupu



Ziemniaki z wody powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do okolo 1/2 l wrzacej wody dodac:
G - szczypte kurkumy
S - 1/2 lyzeczki kminku
S - 1 kg obranych ziemniakow
S - 1/2 lyzeczki masla
O - pokrojona cebule
O - 2 zabki czosnku
SN - 1 lyzeczke soli

gotowac pod przykryciem do miekkosci (wody powinno zostac niewiele)

ziemniaki podusic z wszystkimi dodatkami, z ktorymi sie gotowaly

Mlode ziemniaki gotowac w lupinach. Po ostudzeniu i obraniu podgrzewac je na patelni na masle lub oliwie, przyprawiajac kminkiem, pieprzem, sola, zielenina, kurkuma i swiezym majerankiem.



Kielbasa po wegiersku powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 3 duze pokrojone cebule zeszklic na dwoch lyzkach oleju, przelozyc do rondla i dodac
S - 1/2 lyzeczki kminku
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypte pieprzu cayenne
O - 1/4 lyzeczki zmielonej kolendry
O - 2 zabki roztartego czosnku, wymieszac
SN - 60 dag pokrojonej w polplasterki kielbasy slaskiej podsmazyc na lyzce oleju, przelozyc do rondla, dodac
SN - 1/2 szklanki zimnej wody
SN - szczypte wegety
SN - sol do smaku

dusic ok. 20 min, dodac:

SN - puszke fasolki szparagowej wraz z zalewa
K - ok. szklanki soku pomidorowego
G - 1/3 lyzeczki kurkumy
G - 1/3 lyzeczki tymianku

dusic jeszce 10 min

S - delikatnie zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie
O - dosmakowac pieprzem
SN - i sola

Potrawa powinna byc ostra, smakuje z bialym pieczywem



Zaprawa do mies powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Do filizanki wsypac:
S - 1 lyzeczke maki ziemniaczanej
O - 1/2 lyzeczki imbiru
SN - lyzeczke sosu sojowego
SN - lub 1/2 lyzeczki wegety
SN - dolac 3-4 lyzki wody i wymieszac

Zaprawy tej uzywac do kotletow, rumsztykow, brizoli, sznycli z wszystkich rodzajow mies oraz do mies na gulasze, a takze duszeniny. Powyzsza ilosc zaprawy wystarcza na okolo 1/2 kg miesa. Zaprawa powinna zostac wchlonieta przez mieso.

Miesa krojone, przewidziane do smazenia lub obsmazania, solimy juz na patelni!



Kotlety mielone powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 1 kg mielonego miesa wolowo - wieprzowego wymieszac z:
S - 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
S - 2 jajami
O - dodac zmielona cebule
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - na czubku lyzeczki pieprzy cayenne
O - szczypte kolendry
O - pieprz czarny do smaku i dokladnie wymieszac
SN - dodac sol do smaku
SN - 1/2 lyzeczki wegety i wymieszac
K - dodac 2 male namoczaone czerstwe bulki, odcisniete i zmielone
K - mozna takze dodac lyzke siekanej zielonej pietruszki
K - i szczypte bazylii
G - 1/2 lyzeczki majeranku
G - szczypte kurkumy

wszystko dokladnie wymieszac, formowac kotlety, obtaczac w tartej bulce i smazyc na oleju okolo 10 minut z kazdej strony.
Podawac z ziemniakami i wszystkimi rodzajami jarzyn podanych w przepisach.

Kotlety takie sa bardzo smaczne na zimno do kanapek



Klopsiki powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 1 kg mielonego miesa wolowo - wieprzowego wymieszac z:
S - 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
S - 2 jajami
O - dodac zmielona cebule
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - na czubku lyzeczki pieprzy cayenne
O - szczypte kolendry
O - pieprz czarny do smaku i dokladnie wymieszac
SN - dodac sol do smaku
SN - 1/2 lyzeczki wegety i wymieszac
K - dodac 2 male namoczaone czerstwe bulki, odcisniete i zmielone
K - mozna takze dodac lyzke siekanej zielonej pietruszki
K - i szczypte bazylii
G - 1/2 lyzeczki majeranku
G - szczypte kurkumy

wszystko dokladnie wymieszac, formowac klopsiki

G - w rondlu zagotowac 1,5 l wody i wsypac
G - szczypte kurkumy
G - szczypte tymianku
S - 1/2 lyzeczki kminku

wlozyc klopsiki

O - dodac 1/3 lyzeczki imbiru
O - 1/2 liscia laurowego
O - 4 ziarna ziela angielskiego
O - pieprzu czarnego do smaku
SN - dodac sol
SN - ewentualnie 1/2 lyzeczki wegety

gotowac 20 min

K - dodac szczypte bazylii
K - garsc zielonej pietruszki
K - i koperku
K - zagescic lyzka maki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie
G - dodac szczypte majeranku

gotowac 10 min

S - dodac lyzeczke masla (jesli mieso bylo chude)
O - dosmakowac pieprzem
SN - i sola

Klopsiki podawac z makaronem i gotowymi jarzynami (kalafior, brokuly, brukselka, fasolka szparagowa) lub z ziemniakami i salatkami jarzynowymi



Gulasz cieleco-wieprzowy z bialym winem powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Ok. 40 dag miesa cielecego odkrojonego od kosci pokroic w kostke, zalac ZAPRAWA DO MIES (patrz wykaz przepisow - Z) i odstawic na pol godziny. Rowniez ok. 40 dag miesa wieprzowego (schab lub od szynki) zalac ZAPRAWA DO MIES i odstawic.
4 duze pory (czesc jasna) pokroic w polplastry

S - mieso cielece obsmazyc porcjami na goracym oleju i przelozyc bez tluszczu do rondla
O - pory obsmazyc na oleju i przelozyc do miesa, posypac
O - 1/2 lyzeczki chili
O - 1 lyzeczka pieprzu czarnego, ewentualnie 1 lyzka pieprzu zielonego, zamieszac
SN - podsmazyc porcjami na oleju mieso wieprzowe i przekladac do rondla z miesem i porami
SN - posolic do smaku i dodac
K - 1/2 lyzeczki bazylii i wlac
K - 1,5 szklanki bialego wytrawnego wina

dusic pod przykryciem w srednio nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godz (do miekkosci)

Podawac z ziemniakami lub z preclami (makaron) i gotowana jarzynka



Zupa pieczarkowa II powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 3-4 l wrzatku dodac:
G - 1/2 lyzeczki tymianku
S - gicz cieleca
S - 1 lyzeczke kminku mielonego

gotujemy ok. 2,5 godz, dodajemy:

S - 6 srednich marchewek
S - 1 duza pietruszke
S - pasternak
O - 4 duze, pokrojone cebule
O - 1 lyzeczke imbiru
O - 1/3 lyzeczki chili
SN - 2 lyzeczki soli
SN - 1 lyzeczke vegety

gotujemy do miekkosci jarzyn, nastepnie mieso i jarzyny wyjmujemy (mozna z niego zrobic nadzienie do nalesnikow) i dodajemy:

K - 1/2 lyzeczki bazylii
G - ewentualnie uzupelniamy wrzatkiem
G - 1/3 lyzeczki kurkumy
S - 65 dag pieczarek kroimy w plasterki i odparowujemy na malej lyzce masla, a nastepnie wkladamy do gotujacej sie zupy
O - posypujemy pieprzem czarnym
SN - miksujemy, ewentualnie solimy i dodajemy
K - 1 lyzeczke soku z cytryny
G - szczypte kurkumy
S - ok. 1/2 kg pokrojonych w kostke ziemniakow i gotujemy do ich miekkosci



Kurczak pieczony w cebuli powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN
K - 6-8 szt. malych udek lub pokrojonego na porcje kurczaka natrzec:
G - kurkuma
G - lyzeczka majeranku
S - lyzka oliwy
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - szczypta pieprzu cayenne i czarnego
SN - lyzeczka wegety
SN - sola do smaku

pozostawic na 30 minut

Mieso piec przez 20 min w odkrytym rondlu e nagrzanym do maksimum piekarniku, nastepnie zmniejszyc ogien do minimummi oblozyc:

pokrojona w polplasterki cebula i czosnkiem (4 duze cebule i 4 zabki czosnku)
posypac pieprzem i sola

przykryc i piec przez 50 min w temperaturze minimalnej (140 - 150 stopni C)

Podawac z bialym pieczywem lub ziemniakami z wody



Lane kluski powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - jajko
O - szczypta imbiru
SN - lyzka wody
K - kopiasta lyzka maki
G - odrobina kurkumy

wyrobic ciasto i klasc na wrzatek



Zupa pomidorowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do wrzacej wody (2 - 3 l) dodac:
G - szczypte tymianku
G - szczypte kurkumy
S - 1/2 lyzeczki kminku
S - kosci wolowe lub cielece (wg uznania), lub lyzeczke masla

gotowac 1,5 godz., potem dodac:

S - 3 srednie pokrojone marchwie
S - duza pokrojona pietruszke
O - 3 duze cebule drobno pokrojone
O - 3 zabki czosnku rozgniecione
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - na czybku noza pieprzu cayenne
SN - lyzeczke wegety (wg uznania)
SN - sol do smaku

gotowac do miekkosci okolo 1 godz.

wyjac kosci, dodac:

K - 1/2 l soku pomidorowego (przygotowanego wlasnorecznie)
K - szczypte bazylii
G - wrzatek, gdy trzeba uzupelnic ilosc zupy
G - szczypte majeranku
S - lane kluski

gdy zupe gotujemy bez kosci, dodajemy (S) - lyzeczke masla, (O) - pieprz i (SN) - sol do smaku, latem mozna dodac (K) - zielonej pietruszki.



Serek sniadaniowy powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

K - 1 kostke twarogu (moze byc tlusty, 250g) rozgniesc w glebokim talerzu, dodac:
G - 1/2 lyzeczki kurkumy, zamieszac, dodac:
S - 1/5 litra slodkiej smietany (moze byc 30%)
S - 1 lyzeczke kminku mielonego, zamieszac, dodac:
O - przyprawy ostre (pieprz czarny, chili, cayenne) w takiej ilosci, aby serek smakowal, powinien byc ostry!. Wymieszac, dodac:
SN - sol do smaku

Przelozyc do sloiczka i przechowywac w lodowce, stosujac tylko do kanapek sniadaniowych. Serek mozna przechowywac okolo 1 tygodnia



Zupa z soczewicy powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

Okolo 1/2 kg soczewicy zalac zimna woda, zagotowac, wode odlac i zalewajac swieza gotowac 10 minut

G - do 3 l. wrzatku wsypac szczypte tymianku, wlozyc:
S - kostke cieleca lub wolowa
S - 1 lyzeczke kminku

gotowac okolo 1,5 godz, dodac:

S - 3 duze marchewki pokrojone na cwiartki
S - 2 duze pietruszki rowniez pokrojone na cwiartki
O - 3 duze cebule pokrojone na pol
O - 4 zabki czosnku
O - 1 lyzeczke imbiru
O - 1 lyzeczke kolendry
O - 1/3 lyzeczki chili
SN - dodac soczewice wraz z woda, w ktorej sie gotowala
SN - 1/2 lyzeczki wegety
SN - plaska lyzke soli

gotowac do miekkosci jarzyn (okolo 30 - 45 minut), wyjac jarzyny, ale zostawic 1 marchewke, 1 pietruszke i 1 cebule, zupe zmiksowac i dosmakowac:

SN - sola
K - 1 lyzeczka cytryny
K - zielana pietruszka
G - szczypta majeranku
S - lyzeczka masla



Nadzienie miesno-warzywne powrot do wykazu przepisow

np. do nalesnikow, pierogow...

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - gotowane, zmielone mieso i wszystkie warzywa z zupy lub rosolu wylozyc na patelnie z rozgrzanym tluszczem (1 lyzka) i mieszajac podsmazyc. Przyprawic:
O - kminkiem
O - pieprzami (bialy, czarny, ziolowy)
O - 1/2 lyzeczki imbiru,
SN - 1/2 lyzeczki wegety,
SN - sola do smaku,
K - szczypta bazylii
G - szczypta majeranku.

Czas podsmazania - okolo 10 minut



Nalesniki powrot do wykazu przepisow

Przepis na 6 sztuk

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

K - do 1,5 szklanki maki pszennej dodac:
G - szczypte kurkumy
S - jajo
O - 1/4 lyzeczki imbiru
O - szczypte startej galki muszkatolowej
SN - szczypte soli
SN - 1 i 2/3 szklanki wody

Wszystko energicznie ubic lyzka drewniana w polowie porcji wody, a gdy ciasto bedzie gladkie, wlac reszte wody

Jesli nalesniki beda z nadzieniem slodkim, to razem z jajkiem dodac lyzeczke miodu plynnego i NIE dodawac wowczas galki muszkatolowej

Ciasto wylewac na patelnie z odrobina rozgrzanego oleju i smazyc z obu stron



Salatka jarzynowa z pomidorami powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

S - 3-4 ugotowane w zupie i pokrojone marchewki i 1 pietruszke, 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone, dodac:
O - 2 srednie drobno pokrojone cebule, pieprz bialy, czarny i ziolowy do smaku, wymieszac, dodawac mieszajac:
SN - sol do smaku
K - 2 duze dojrzale, sparzone obrane i pokrojone pomidory
G - szczypte kurkumy i tymianku
S - ok. 2 lyzek majonezu

wymieszac i ewentualnie dosmakowac
O - pieprzem
SN - sola



Herbata neutralna TLI powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 1,5 l wrzatku dodac:
G - 1/2 lyzeczki tymianku
S - 1 lyzeczke lukrecji
O - imbiru na czubku noza

gotowac 2-3 minuty



Rosol wolowo-drobiowy powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - 4 l wrzacej wody, dodac:
G - 1/3 lyzeczki (malej) tymianku i/lub kurkumy
S - 1/3 lyzeczki kminku
S - 1/2 kg wolowiny lub cieleciny z koscia (np. gicz)

gotowac 1,5 godz, a potem dodac:

S - 4-5 srednich pokrojonych marchewek
S - duza pietruszke (przekrojona wzdluz)
O - 2 duze cale cebule lub por i kawalek selera
O - 3 pokrojone zabki czosnku
O - 1/2 lyzeczki imbiru
O - pieprz cayenne na czubku noza
SN - 1 lyzeczke wegety, soli do smaku
K - 1/2 kurczaka
K - szczypte bazylii, maly peczek zielonej pietruszki, kilka lisci selera i kopru zwiazanych w peczek

gotowac ok 1 godz, a potem:

wyjac mieso i jarzyny
G - uzupelnic zupe wrzatkiem
G - dodac szczypte majeranku
S - szczypte kminku
O - dopieprzyc pieprzem bialym i czarnym
SN - ewentualnie dosolic

Podawac z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kasza kuskus, kasza kukurydziana. Mieso mozna uzyc do farszu nalesnikowego.

Jesli chcemy, zeby rosol byl silnie rozgrzewajacy, gotujemy go tylko na wolowinie, cielecinie lub baraninie.



Kanapka z serkiem sniadaniowym powrot do wykazu przepisow

Chleb graham lub razowy (grzanke) posmarowac maslem i serkiem sniadaniowym



Poranna kawa gotowana powrot do wykazu przepisow

Do dzbanuszka wlac odpowiednia ilosc wody, zagotowac, zmniejszyc ogien i wsypac 1-2 lyzeczki kawy na szklanke, gotowac 1-2 min.
Pic oslodzona miodem.



Zupa sniadaniowa powrot do wykazu przepisow

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do ok 1,5 l wrzacej wody dolać:
G - szczypte kurkumy
S - 2 łyzki (duze) kaszy kukurydzianej
O - 3 łyzki (duze) platków owsianych
O - na koncu lyzeczki (malej) imbiru
SN - sol do smaku

gotowac okolo 30 minut, a potem dodać:

K - lyzeczke (mala) soku z cytryny
G - wrzaca wode jesli trzeba uzupelnic ilosc zupy
G - 5 orzechow wloskich pokrojonych lub zmielonych (lub nie )
S - lyzeczka (mala) rodzynek (lub nie )

gotowac okolo 10 minut, a potem dodać:

S - maslo i miod do smaku

gotowac 1 minute

Zupe mozna przygotowac poprzedniego dnia wieczorem. Oprocz wymienionych kasz mozna stosowac zamiennie kasze jaglana (S), platki pszenne (K) i jeczmienne (O)
Zupe mozna rowniez uzupelnic mlekiem (zamiast wrzatku), a dolewamy je w momencie slodzenia.